Vi trener apport i alldeles nydelig påskevær!


Amica og søsteren Nila koser seg i finværet!
Vi har vært utrolig heldige i vinter med ekstremt få nedbørsdøgn og de siste ukene har det nesten bare vært blå himmel og sol. Føles nesten for godt til å være sant. Denne søndagen er den første jeg har hatt hjemme på en måned og halvannen, og jeg må innrømme det føltes deilig. Fant meg en krok utenfor døren hvor solen stod på og spiste frokost ute i det fri :-). Ingen store planer for dagen, kun å slappe av og trene litt dressur og apport. Siden været var så fint flyttet vi treningen utendørs for anledningen og det går veldig bra. I dag trente vi på å gå på plass og bære apportobjektet samtidig, noe som ser ut til å gå fint så lenge vi ikke tøyer det for langt.

 

Holde og bære, det går jo som en drøm 🙂

Bære og gå på plass 🙂

 

 

Anleggsprøve i Os i strålende solskinn!

I strålende solskinn ble det holdt anleggsprøve i regi av Vestlandske Fuglehundklubb i Os. En anleggsprøve er en uformell jaktprøve som først og fremst er rettet mot uerfarne førere og hunder som ikke har vært med på prøver før. Det fine her er at man får anledning til å bli vurdert av en autorisert dommer og ikke minst gode råd på veien videre Ett kjempetilbud fra VFK som absolutt flere nybegynnere bør melde seg på da dette er ren «veldedighet» fra klubben sin side som stiller med dommer uten vederlag.

Det ble dessverre kun observert ett par rugder, men været og selskapet viste seg fra sin beste side så det var en fryd å bare være ute.  Vi var totalt 9 ekvipasjer, 4 engelsk setter, 2 gordon setter,  1 kleiner munsterlander og 1 breton :-).

Tilbakemeldingene på Mica er at hun er livlig, kvikk og går bra og at hun er en interessant hund :-).

Apporttrening- trinn 2, bære.

Vi trener videre på apport ved passelige anledninger. Små, korte økter. Siden Amica holder relativt bra har jeg valgt å gå ett skritt videre og har lagt til elementet å «bære» i treningen. Hun behersker alle elementene relativt bra, men det vi sliter med er avlevering. Tidligere når hun har vært ute og hentet apportobjektet slipper hun det en meter og to før hun er helt inn til meg. Dette må vi derfor få inn i kontrollerte former slik at avleveringen også blir helt perfekt og ikke minst på kommando. Får vi det til tror jeg at ett apportbevis skal være innen rekkevidde i løpet av året :-). Her er hun i full gang med å bære :-).

Apporttrening-trinn 2, bære

 

Apporttrening- trinn 1, holde

Amica viste tidlig evner til apportere, men det har vært forbeholdt til lyst-/lekapport frem til nå. Det krever ganske mye konsentrasjon fra hunden så å begynne med systematisk apporttrening før de er klar for det kan ende opp som en negativ opplevelse for både bikkje og eier. Men Amica bikker snart året og er veldig sterk mentalt så da tenkte jeg at jeg skulle begynne å bygge opp apporten steg for steg. Metodikken jeg følger er i utgangspunktet basert på ett apportkurs jeg deltok på for ett par år siden med Nello, hvor Randi Schulze var instruktør. Her begynner man med å øve på holde, bære og deretter gripe. Til slutt settes disse elementene sammen i en øvelse. Planen min var å begynne og trene på å holde, men oppdaget at Amica er så kjapp i læringen at «holde-og gripeelementene» settes sammen. For vår del så var det ti-femten repetisjoner X 2 økter, så satt «hold» elementet. For de som har en hund som ikke vil gripe, begynn å øv på å holde til det sitter.

Trinn 1, øv på å holde. Begynn med å legge apportobjektet i munnen på hunden. Pass på å dra overleppen til hunden oppover slik at de ikke kommer i klem mellom apportobjektet og tennene. Legg så apportobjektet forsiktig, men bestemt i munnen på hunden, mens du legger til ordet «apport». Viktig at apportobjektet ikke er så lenge i munnen på hunden at den spytter den ut på egenhånd nå i begynnelsen. Kun korte økter hvor hunden får lov til å lykkes! Her er kvalitet overlegen kvantitet, du kan alltids holde på å trene til det går galt, og det ønsker vi ikke. Små, korte økter hvor hunden lykkes er stikkordene her :-).

Apporttrening- trinn 1, holde

PS! I begynnelsen prøv å unngå og bruke rypevinger på apportobjektet, man risikerer at hunden senere ikke vil apportere apportobjekter uten disse festet til seg.